Лидия Петкова е автор и лектор от #ЖенитеSurvivors. Историята, довела я до нас, започва преди десетина години. Някъде тогава, тя е открила смелостта да излезе от брак с домашно насилие – основно емоционално и психическо. Впоследствие от маркетинг специалист се превръща в коуч, писател, влогър, блогър и любител на изкуството. Заради личната ѝ история и целия път, по който е преминала, Лидия създава програма за овластяване, наречена „Да заОбичаш Себе си“. Тя включва както групова работа, така и лични консултации, лекции и статии по темата с цел овластяване, връщането на силата и любовта към себе си на жени в токсични връзки или такива, които имат нужда да започнат да уважават себе си повече и да се заявяват. Предстои ти да прочетеш няколко съвета, написани от първо лице, които Лидия е открила, че помагат на жените истински да заобичат себе си!

Фотограф: Влади Балевски

За да заобичаш частите от себе си, които винаги си мразил, така наречените си тъмни страни, първо трябва да ги опознаеш. Още преди 25 века древният мъдрец Талес осъзнава и възкликва: “Най-трудно е да познаеш себе си!”. Познаваме ли се наистина? Защо ни е толкова трудно да се понаваме, такива каквито сме? Отговорът е – защото освен светли имаме и тъмни страни. Освен светли ангелчета имаме и дяволски рогца. И на всичкото отгоре – това е напълно нормално. Но на всеки един от нас ни харесва повече да е само ангелче и да прави само светли и добри неща. Тъмните ги избягваме, пренебрегваме, заключваме в подсъзнанието, дълбоко – толкова дълбоко, че да не си ги спомняме дори. Което означава, че не се познаваме изобщо. Тоест не се познаваме целите – с всичко, със светлото, но и с тъмното в нас. А да имаме и двете, е напълно естествено. Когато Бог е създавал света, е създал всичко в перфектна хармония и баланс, а балансът на светлото е тъмното. Денят и нощта. Ин и Ян. За това е добре преди да започнем да се обичаме – първо да се опознаем в дълбочина – и светлото, но и тъмното в нас.

Следните практически упражнения може да направите с друг човек, който не ви познава добре, но можете да ги преживеете и сами.

Упражнение “Познаваме ли себе си?” 

Обърни се към човек до теб, който не те познава добре или си намисли конкретен такъв, дори да не е пред теб. Опиши себе си с 10 думи, така че този човек, който не те познава, да добие максимална представа за теб само с тези 10 думи. С 5 думи опиши светлите си страни, и с 5 думи опиши тъмните си страни. Важното е непознатият за теб човек да те опознае МАКСИМАЛНО само от тези 10 думи. 

Беше ли ви трудно да опишете себе си?
Получихте ли усещане, че не се познавате достатъчно? Другият доби ли максимална представа за вас?
Ключът тук е САМОНАБЛЮДЕНИЕ! 

Упражнението, което давам на моите клиенти е да си купят и да започнат да си водят Дневник и в продължение на 1 седмица да се наблюдават отстрани и да записват всичко, което им прави впечатление за себе си. Идеята е да се превърнеш в своя собствен най-голям НАБЛЮДАТЕЛ. 

Упражнение “Екстремен любовен експеримент” 

Това, което аз правя, е всеки път, когато почувствам “забранено” чувство или състояние като гняв, ревност, мъст, злоба, да си казвам: “Аз обичам тази част от теб, Лидия, която в този момент изпитва ревност!” 

Обърнете се към човека до себе си или към самите себе си и кажете, така че да ви повярва/да си повярвате: “Аз приемам частта от себе си, която не харесвам. Аз приемам това, че съм … Аз обичам това…” 

Как се почувствахте, когато казвахте тези неща?
Вие повярвахте ли си?
А другият успя ли да ви повярва?
Чувствахте ли се странно и неловко, докато го казвахте? 

Съветът ми – правете това всеки път, когато почувствате такова негативно и неприемащо чувство към себе си. Всеки път казвайте това: “Аз приемам това, че се чувствам ____ . Аз обичам тази част от себе си, която в момента изпитва ____ . Аз се приемам такава, каквато съм!” 

Обичаш ли себе си? Удовлетворен ли си?Имаш ли нещата, които искаш? Живееш ли така, както си мечтал? Постигнал ли си всичко, за което си мечтал? Чувстваш ли се щастлив и цялостен? 

Ако не – то тогава ти не обичаш себе си! Няма никаква – повтарям, НИКАКВА пречка пред теб да живееш живота, за който мечтаеш, ако ти обичаш себе си! 

Упражнение “Днес ще направя това, което обичам!” 

Обърнете се към човека да вас, който не ви познава (или към самите себе си) и кажете: “Днес ще направя това, което обичам! Днес ще намеря време, независимо от всичко и всички, и ще си доставя удоволствие като направя това, което обичам!” Изречете какво е това! Кажете му го с плам, ентусиазъм и вдъхновение! Кажете го така, че да повярвате, че наистина ще го направите! 

Другият повярва ли ви? 

На вас беше ли ви трудно да си представите, че ще направите нещо за себе си? 

Вие самите повярвахте ли си? 

Или отново мислехте за ангажименти, деца, съпруг и условности и спирачки? 

 

Очаквай Част 2 с упражнения и не забравяй – ние сме тук, за да ти помогнем да си припомниш всички причини да обичаш себе си!

Актуални постове от тази категория

Годишен отчет на фондация Emprove за 2022 г.

Годишен отчет на фондация Emprove за 2022 г.

С всяка година погледът ни върху темата с насилието се трансформира. Всеки нов случай, по който работим, и всеки отзвук от кампаниите, които сбъдваме, е светлина към нова пътека, по която поемаме, за да променяме устойчиво обществените нагласи. Търсим пролуки...

12 жени около слънцето: Ива

12 жени около слънцето: Ива

ЖенитеSurvivors са първата по рода си българска общност на жени, успешно излезли от връзки с насилие, подкрепящи други жени по пътя им към промяна и нов живот. Дамите, които носят титлата сървайвър таят много кураж, вяра и сила. Но за да ги отприщят и да работят в...

12 жени около слънцето: Мария

12 жени около слънцето: Мария

ЖенитеSurvivors са първата по рода си българска общност на жени, успешно излезли от връзки с насилие, подкрепящи други жени по пътя им към промяна и нов живот. Дамите, които носят титлата сървайвър таят много кураж, вяра и сила. Но за да ги отприщят и да работят в...