В последните 3 години с нас са се свързали стотици жени. Въпреки, че причината почти винаги е една и съща, всеки казус е изключително субективен. Но знаете ли какво споделят те впоследствие? Доверили са се на посланието, на думите и действията, които не плашат, не вменяват слабост и не наричат жените жертви. Че кой иска да бъде наричан така? 

Този наратив е присъщ на организации, чиято цел е спешна помощ – кризисни центрове за незабавно спасение. И точно там е подходящ, и добре, че съществува!

Много е важно да се говори за хронологията и процеса на насилието. Кризисните центрове са животоспасяващи и помагат на жени, които трябва да избягат моментално от насилника. Какво се случва с тези жени преди и след това, обаче?

Изключително важно е жените и #ПодкрепящатаМрежа да са наясно с периодите, през които преминава някой, подложен на ЕМОЦИОНАЛНО или физическо насилие. Неслучайно слагаме първото с главни букви – за разлика от физическите, емоционалните травми остават невидими, а се лекуват много по-дълго. Всъщност, всичко започва с тях. Унижение, липса на подкрепа, манипулации, вменяване на вина и др. са #ПървитеЗнаци , че във връзката има емоционално нестабилен човек, склонен към тормоз. Тук е важно да уточним, че #ПървитеЗнаци са СЪВКУПНОСТ от червени флагчета, най-ясното, от които, е вътрешното чувство за нередност. В никакъв случай, не твърдим, че решението е незабавна раздяла. Именно затова е добре да съществува някой, който да даде съвет, да сподели опит и да насочи към адекватни стъпки. Ето тук идват организации като нашата, които с професионален подход, практика, терапия и менторство могат да окажат подкрепа в най-ранните стадии от подобен тип отношения. Това всъщност е превенцията. Тя идва с информация, споделяне и гласност по темата. Установили сме, че тези послания достигат до жени, които не възприемат себе си като жертви, а това се случва с по-умерен тон на говорене, с “комфортна” храна за размисъл.

Другият често пренебрегван етап е този след “кризата” – когато жената се чувства сама, когато трябва да започне “наново”. Тук отново е важно да подходим овластяващо – друг начин няма. Жените трябва да се пробудят за силата, която носят, защото тя е там. Трябва да бъдат подкрепяни, уверявани в своя потенциал. Много често жени остават във връзка с насилник поради емоционална и финансова несигурност. Нашата цел е да убедим отново чрез професионален подход тези жени, че най-доброто за тях тепърва предстои. Ние вярваме в това и го виждаме на практика вече няколко години! 

Споделяме всичко това, защото смятаме, че промяната идва с една позитивна искра.

Подходът на Emprove е овластяващ неслучайно – виждаме, че това работи и че жените виждат себе си в него. Изложбата “Пробуждане между редовете” е реален пример за това, че женската сила предава огъня на промяната. 

Плакат с послание на #ЖенитеSurvivors, по дизайн на Ния Мечкуевa

Каним те да покажеш своята позиция в борбата срещу насилието над жени с един малък жест, който ще генерира много вътрешна сила – жест, който пробужда!

Ела в Столична библиотека на 25 ноември, където изложбата “Пробуждане между редовете” гостува

в партньорство и по покана на Международната полицейска асоциация и с подкрепата на Асоциацията на Полицейските Началници. Вземи близък човек, сподели на хората, които ценят изкуството и женската неприкосновеност. А също и на тези, които нямат отношение по темата, само защото не знаят, че в техния кръг има потърпевши. Нека покажем своя активизъм с положителен заряд и надежда, че наистина можем да елиминираме насилието и че жените са по-силни от него! 

 

Виж повече за изложбата TУК:

Автор: Даня Лам

Дизайн на визиите: Ния Мечкуева

Актуални постове от тази категория

Годишен отчет на фондация Emprove за 2022 г.

Годишен отчет на фондация Emprove за 2022 г.

С всяка година погледът ни върху темата с насилието се трансформира. Всеки нов случай, по който работим, и всеки отзвук от кампаниите, които сбъдваме, е светлина към нова пътека, по която поемаме, за да променяме устойчиво обществените нагласи. Търсим пролуки...

Как Emprove попадна в центъра на благотворителен базар

Как Emprove попадна в центъра на благотворителен базар

Март, месецът на жените, беше изпълнил календарите ни с вълнуващи събития. Едно от тях, което ни трогна и впечатли с добрата си организация, беше DoNation Pop-up Shop - създадено специално за нашата кауза! Безкрайни благодарности за вярата в нашата дейност и адмирации...

Седем причини за мъже „Защо домашното насилие засяга и мен“

Седем причини за мъже „Защо домашното насилие засяга и мен“

Ива Вардева е ментор и лектор в Emprove. В този текст тя чупи представите за това що е то домашно насилие, но и не само. Кои са хората, които трябва да вземат отношение, защо това е важно, как ги засяга - виж отговорите в следващите редове.    Какво си представяте,...