Цветелина Цекова е автор, познат на мнозина като страхотното момиче от “Пощенска кутия за приказки”, което с лекота печели публиката с шареното си перо. Обикновено зад многопластов образ като Цвети стои необикновен път, който за някои все още е тема табу, а за други – крещящ пример за силата на женската непримиримост. След книгата ѝ “Новата прическа на Вики” посланието за насилието и вътрешната борба да се изкопчиш от него достигна забележителна аудитория. 

През 2022 г. година Цветелина Цекова стана вдъхновител на годината на сп. Grazia и в духа на почетната титла  сподели няколко реда чудо в личната си страница, които задължително искаме да съществуват и тук! Цвети, благодарим за възможността да предадем думите ти, както и че олицетворяваш вдъхновението с цялото си същество!

Фотограф: Петър Димов

Тази вечер беше изключително емоционална за мен. Благодаря на целия екип от “Жена на годината” и Grazia, Bulgaria, че видяха в мое лице вдъхновител.

Ще напиша тук това, което казах от сцената на церемонията, защото знам, че е важно. И защото идва право от душата ми.

“Жените сме прекрасни. Ние сме изворът, реката и морето, в което тя се влива. 

Жените сме силни. Потушаваме вулкани, приспиваме бебета, създаваме изкуства, реколти и хаос с дланите си.

Успокояваме , посичаме, вдъхновяваме и влюбваме с устните си.  

Носим светове и пазарски чанти на плещите си и омагьосваме с трапчинките на кръста си. 

А насилието… насилието ни отнема магическите сили.

Прави ни мътни и застояли, превръща ни в плаващи пясъци, които потъват в себе си. 

Прави ни слаби и държи дланите ни здраво, за да не можем да създаваме нищо сами.

Зашива с дебел конец устните ни, за да мълчим.

Затиска ни здраво с отровния си товар, за да не можем да понесем нищо друго.

Насилието източва женската ни енергия, изсмуква смелостта ни като пиявица и ни прави слепи за реалността. 

А реалността е, че все пак сме силни. Но когато сме забравили, имаме нужда някой да ни го напомни.

Преди осем години, аз избягах от своя насилник с новородено бебе на ръце в два сутринта в пороен дъжд. Нямах пари, нямах перспектива, нямах дори собствени дрехи.

От тогава до сега аз успях да стъпя на краката си, намерих си работа, изпълних мечтите си и написах книга, в която разказах за всичко това и с която вдъхнових и други като мен да излязат от мътните води на насилието.

Да направя тази крачка тогава, ме вдъхнови една жена. 

От тогава именно тази жена е моята „Жена на годината“.

С присъствието си тук днес, искам да ви напомня, че сакралната връзка между нас е това, което не трябва да губим никога.

Че да се подкрепяме и да си помагаме е това, което държи тази връзка жива. Че да не подминаваме жертвата, която се опитва да изплува от мътните води, в които се дави, може да бъде спасителен пояс.

И че всеки един от нас може да бъде „Човек на годината“ за някого.

Стига да не затваря очите си.”

Фотограф: Радина Ганчева за #URBN

Автор: Цветелина Цекова

Актуални постове от тази категория

Годишен отчет на фондация Emprove за 2022 г.

Годишен отчет на фондация Emprove за 2022 г.

С всяка година погледът ни върху темата с насилието се трансформира. Всеки нов случай, по който работим, и всеки отзвук от кампаниите, които сбъдваме, е светлина към нова пътека, по която поемаме, за да променяме устойчиво обществените нагласи. Търсим пролуки...

12 жени около слънцето: Ива

12 жени около слънцето: Ива

ЖенитеSurvivors са първата по рода си българска общност на жени, успешно излезли от връзки с насилие, подкрепящи други жени по пътя им към промяна и нов живот. Дамите, които носят титлата сървайвър таят много кураж, вяра и сила. Но за да ги отприщят и да работят в...

12 жени около слънцето: Мария

12 жени около слънцето: Мария

ЖенитеSurvivors са първата по рода си българска общност на жени, успешно излезли от връзки с насилие, подкрепящи други жени по пътя им към промяна и нов живот. Дамите, които носят титлата сървайвър таят много кураж, вяра и сила. Но за да ги отприщят и да работят в...