Представяме ти третата статия на Александра Йорданова – доброволец в редиците на Emprove. Тя е спортен психолог, което означава едно – работим с голям познавач на непримиримия дух. Може би не сме го осъзнавали, но отдавна сме имали нужда от такъв човек до нас. До жените, с които работим. Защото животът си е сериозна спортна дисциплина, откъдето и да го погледнем. Всеки ден тренировки, опити, разочарования и надежди, а целта – по един медал за всяко препятствие.  Колко би било хубаво да имаме треньор, който да ни наставлява и подкрепя по пътя, нали? Е, вече имаме. 

 

Карала ли си ски? Сноуборд? И да не си, вярвам, че след малко ще се прояви толкова ясно в ума ти, сякаш си там. 

Представи си се на върха на някоя чудовищно висока планина. Зима е. Духа силен, смразяващ вятър и колкото и дрехи да имаш по себе си, студът те пронизва. Толкова, че едва движиш крайниците си. Стоиш там, далече от всичко. Сама. Сложила си ските, дършиш щеките здраво в ръцете си и съсредоточено гледаш скалите, които снегът не е успял да покрие. Заплашително си стоят там, остри като ножове. Мислиш си: „Дали ще успея да ги избегна?“ Нямаш никаква сила. Яде за последно… Дори нямаш спомен, кога. В момента единствено имаш сила да се бориш с напиращите сълзи, защото не искаш да замръзнат там някъде по лицето ти и да ти напомнят за присъствието си. „Не съм готова!“ – само планината чува твоя вик. Накланяш се бавно напред и оставяш ските да те водят. Наляво, надясно, наляво, надясно. Скоростта не ти оставя време да мислиш. Единствената ти молитва е да не свършиш в скалите. И така почти като в сън изведнъж лицето ти докосва един прокраднал се слънчев лъч. Под краката ти снегът започва да се стопява. Ето и едно ярко зелено стръкче трева. Вече не се движиш толкова бързо. Имаш време да се огледаш. Страховитите зъбери са отдавна зад гърба ти. Спираш и сваляш ските. Усещаш пролетта под босите си крака. Чуваш птиците. Носи се аромат на току що разцъфнали дръвчета. Събличаш якето, грейката и всичко под тях. Ето това си ти. Ти, която си готова за новия сезон. 

Напомни ли ти за онзи момент, в който трябваше да си тръгнеш от него? От онзи човек, който те смразяваше само с присъствието си. Сякаш тогава трябваше да се спуснеш от най-високата планина. 

Вече се радваме на първите летни дни. Готова ли си за предизвикателство? Предлагам ти да направим една тренировка заедно, да се раздвижим, да съберем слънчеви лъчи и да си поговорим за новите начала. Пиши на страницата на Emprove!

Александра Йорданова, спортен психолог

Александра Йорданова, личен архив

Актуални постове от тази категория

Защо са нужни още промени в Закона за защита от домашното насилие

Защо са нужни още промени в Закона за защита от домашното насилие

На 21 юли депутатите от НС приеха на второ четене промени в Закона за защита от домашно насилие. Една наистина добра новина. Част от промените гласят, че лечебни заведения и юридически лица, както държавни и общински органи, които осъществяват дейност по превенция и...

Празнуваме доброволчеството с номинация от ГЕРОИТЕ на доброто – Time Heroes

Празнуваме доброволчеството с номинация от ГЕРОИТЕ на доброто – Time Heroes

Фондация Emprove е номинирана в една от най-значимите награди за доброволчество у нас. И неслучайно тази награда носи името “ГЕРОИТЕ” - тя е отличие за онези хора, които са избрали да живеят живот с кауза, да даряват от личното си време и енергия за нея. Организатор...