Рада, представи ни се – кой е човекът, сътворил Розов облак?

Да представяш себе си и да изтъкваш някакви свои качества е трудно. 

Аз съм художник, артист в най-общия смисъл. Артист, защото платното вече не ми е достатъчно. Обичам да рисувам, но все повече се захващам и с други занимания в името на изкуството. Като например Розовите Облаци, които шия вече 3 години.

Най-голямото богатство е семейството ми, най-голямото постижение – децата ми. Нищо не си е заслужавало повече и нищо друго няма смисъл, ако ги няма тях. 

Коя е скритата мощ на инсталацията Розов облак?

Скритата мощ е в посланието, което носят облаците. И в лесната комуникация с публиката. Всеки от нас е виждал розов облак и знае как сякаш дишаш с надежда, щом си го видял. Тази надежда, тази нежна сила се прехвърля и към Emprove и каузата, с която са се заели, а именно ранна информираност, търсене на сила вътре в нас. Силата да знаем и да можем да вземаме решения.

Опиши ни го и като обект: Как изглежда? Колко тежи? Какви са съставните му части? Колко време и какъв беше процесът по сътворяването му? Какво беше особено трудно?

Розовият облак е стоманена мрежа, гънките, които правя, отразяват светлината по много красив и магнетичен начин. Трябва да се види на слънце, за да се усети. 

Колко тежи е вече трудно да се каже. Но мога да кажа, че изкупих телта в една от големите железарии в страната. Повече от 50 кг. За последните два облака имаше риск да нямам такава тел. Мрежата също се намира в голямо количество само в един град. Логистиката по сътворяването не беше лесна. Така че заедно с разходките в различни градове, създаването ми отне три месеца. 

Трудното започва след това. Самото създаване е низ от провали и много въпросителни. Критичен е моментът, в който губя енергия и вяра дали ще успея. Не съм човек, който се отказва, но не бях сигурна колко време ще ми отнемат различните опити. 

А най-трудното…, най-трудното е да си нарежеш домати с издрани ръце. 

Защо избра да подкрепиш фондация Emprove чрез изкуството си?

Винаги съм била артист, който в творчеството си търси, осмисля и защитава жените. Домашното насилие не е проблем в семейството, то е проблем на обществото. Една подобна кампания не може да се бори сама и да информира само засегнатите страни. Подобна кампания трябва да алармира всички нас, че тук има нещо нередно, на което да обърнем внимание, преди да сме го приели за норма. 

За мен е истинско вдъхновение да видя кампания, представена чрез изкуство, и чест, разбира се, че това изкуство е моето. Така че подкрепата е взаимна. 

Какво още можем да очакваме от теб и накъде ще пътува облакът?

Виждам много възможности в България. Наскоро си говорехме в един форум „Проблеми и перспективи на съвременното изкуство в България“, че тук е мястото на хилядите възможности. Именно тук можеш да започнеш отначало, да бъдеш първи, защото тук още вратите са отворени. Аз виждам и усещам тези възможности и това ми дава сила и желание за работа.

А Розовият облак, с него продължаваме да пътуваме…

За финал: Kакво би казала на всички артисти – какво е усещането да се твори с кауза и какво е за теб #ИзкуствотоПробужда?

Изкуството никога не е било самоцел. То е кауза и все повече се превръща в такава.

Не си сама!

 

Снимки: Валентин Петков, EPIC Collective

Актуални постове от тази категория

Пътеводител за свързване със себе си

Пътеводител за свързване със себе си

Опитът, професионализмът и примерите на страхотни борбени жени са ни научили на едно: преди да създаваме връзки с другите, е важно да се свържем със себе си. Преди да започнем да говорим, е ключово да чуем себе си. Да, логично е, да,  звучи лесно — нали сме в...

Срещи под Розовия облак

Срещи под Розовия облак

Какво ще преживееш с нас това лято? ⭐Срещи с терапевти, ментори и #ЖенитеSurvivors  Някъде между розовите облаци, хамаци и коктейли, ще срещнеш слънчевите хора от екипа на Emprove, за да ти вдъхнем подкрепа и кураж, да те вдъхновим с опит и съвети и най-вече да си...

“Отпечатъци от спомени”  – арт ателие за ЖенитеSurvivors

“Отпечатъци от спомени” – арт ателие за ЖенитеSurvivors

Както знаете, общността на ЖенитеSurvivors преминава през ежегодна програма за грижа за себе си, личностно развитие, обучение в конкретни артистични похвати и др. Благодарим от сърце на Fox Book Cafe и Силвия Владимирова, които създадоха една прекрасна форма на...