След полезната информация за признаците, че един мъж се нуждае от емоционална подкрепа, терапевтът Матей Иванов от АТИТЮД – център за психологическо консултиране споделя примери от практиката си, които съвсем не са изолирани случаи. В дългогодишната си дейност, специалистът по психично здраве се е сблъсквал с най-различни казуси, които изхождат най-често от несподелени, непреработени и потискани емоционални травми. Серията публикации в съдействие с Матей Иванов е част от инициативата ни за внимание и грижа към мъжкото менталното здраве през месец ноември. Целта ни е да нормализираме това мъжете да търсят подкрепа и да се грижат повече за душата си като директна превенция на домашното насилие.

 

Терапевт Матей Иванов:

При мен идват мъже, които в желанието си да бъдат силни, справящи се, да не показват слабост, са изгубили или по-скоро са се отдалечили от мъжкото начало в себе си.

Мога да разкажа за случай на клиент, в чието семейство, доста често е имало скандали и конфликти, относно недостига на финансови средства. Майка му е обвинявала за това бащата. Очаквала е и е изисквала, той да направи нещо и да се погрижи за финансовото благополучие на семейството. Как се е чувствал и какво е преживявал бащата, можем само да гадаем. Факт, е че няколко години по-късно този човек се разболява и умира от рак.

Синът на този баща, 25 години по-късно търси помощта ми, за да намери отговор на ирационалните си страхове и цялостната несигурност, която усеща в живота си, макар да има всичко за което е мечтал – прилична работа, съпруга, семейство, финансова сигурност.

Споделянето, разкриването и осъзнаването на погрешните модели, вярвания и убеждения е пътят към връзката със себе си, собствените емоции и потребности, справянето с депресията и тревожността.

 

Друг тип случаи, с който често се сблъсквам в практиката си, са мъже, които компенсират своята слабост и неудовлетворени нужди чрез употребата на наркотици и алкохол. Липсата на професионална реализация; проблематичните взаимоотношения в семейството или недооцененост от близки и приятели, тласкат много от клиентите ми да потискат и обезличават чувствата и преживяванията си чрез промяна на психичното състояние, постигайки го с употребата на психоактивни вещества. Чрез наркотиците и алкохола, тези мъже още повече се отдалечават от себе си и близките си.

В тези казуси веществата са просто симптом, зад който много мъже маскират неудовлетвореността си и депресията, породена от разминаването на техните очаквания с реалността.

 

Те, не могат да се справят сами! Те имат нужда от помощта на професионалист, който да им помогне да се свържат със себе си и да се разберат.

Снимка: личен архив

 

Очаквайте следваща статия на тема: 

Защо е важно мъжете да се грижат за менталното си здраве?

 

Актуални постове от тази категория

За капитаните, които карат мъжете да говорят

За капитаните, които карат мъжете да говорят

След премиерата си в София през ноември 2022 г., изложбата “Чуй гласа ми” отпътува и за Пловдив /ул. Екзарх Йосиф 13/ , където ще гостува до 4 май. Тя включва седем портрета, дело на майстора на портретната фотография Павел Червенков, пред чийто обектив застанаха...

3 кратки и ясни причини защо мозъкът ти обича да си физически активен

3 кратки и ясни причини защо мозъкът ти обича да си физически активен

Предизвикателството BE A HERO, което подехме в месеца на жените заедно със серийния приключенец Иван Димов от Single Step foundation, е към края си. В него искахме да накараме хората да се вгледат във вътрешния си потенциал и да открият силата да изпитат духа си....

SOS съвети към мъже и техните близки и защо е важна грижата за мъжкото психично здраве

SOS съвети към мъже и техните близки и защо е важна грижата за мъжкото психично здраве

Movember тази година е към края си, а днес споделяме и последната статия от поредицата с терапевта Матей Иванов. След примерите от практиката на терапевта, както и първите знаци, за които мъжете и техните близки трябва да внимават, за повишаване на психичното им...