Не е случайност, че ноември събира две важни теми в себе си:  борбата с насилието над жени и грижата за мъжкото здраве. Между тях има неразривна връзка – тънка, но пълна с логика. Грижата за менталното здраве при мъжете е директна превенция на домашното насилие. Този месец активно ще рушим стигмата около мъжкото ментално здраве и всички заблуди покрай него с примери и съвети. Целта ни е да нормализираме това мъжете да търсят подкрепа и да се грижат повече за душата си. 

Тук на помощ идва Матей Иванов с неговите над 15 години терапевтичен опит. Освен страхотен специалист, Матей е мъж, който има задълбочен опит в подобряването на емоционалното състояние на други мъже. Днес ще разберем от него кое води до ментална криза при мъжете и кои са сигналите, че такава е налице. 

снимка: Добрин Кашавелов

Терапевт Матей Иванов:

Мъжете са по-склонни да изпитват трудности при намирането на емоционална подкрепа и разбиране в сравнение с жените. 

Очакванията на обществото и стереотипите, свързани с традиционните полови роли, които най-често гласят: „Мъжете винаги са силни!“; „Мъжете не плачат!“; „Споделянето е признак на слабост!“; „Мъжът трябва да действа, не да чувства!“ и др., могат да бъдат вредни за тях.

От мъжете често се очаква да са силни, да изкарват прехраната и да се грижат за сигурността в семейството, да са доминиращи и стабилни във всяка една ситуация.

Поради тази причина, мъжете рядко имат на кого да разчитат и към кого да се обърнат за подкрепа, за разлика от жените например.

Така повечето мъже пазят и задържат много неща в себе си – стрес на работното място, криза във взаимоотношенията или проблеми в семейството; финансови затруднения, неудовлетвореност, безсилие и др.

Тези стресови фактори се натрупват с времето и при липсата на умения и механизми за справяне, стресът и претовареността се проявяват в личния живот, връзките и кариерното развитие на мъжа.

В тези сфери от живота на мъжа можем да забележим и първите признаци за нуждата от емоционална подкрепа. Най-често срещаните маркери и сигнали за това са:

  • злоупотреба с алкохол и наркотици; 
  • здравословни оплаквания;
  • проблеми със съня и храненето;
  • промяна в поведението;
  • компенсации чрез преработване;
  • безразборни сексуални контакти;
  • необмислени решения;
  • излагане на риск и др.

 

Очаквайте следваща статия на тема: 

Конкретни казуси от практиката на терапевт Матей Иванов на мъже, които страдат от емоционална травма или тревога.

 

Актуални постове от тази категория

За капитаните, които карат мъжете да говорят

За капитаните, които карат мъжете да говорят

След премиерата си в София през ноември 2022 г., изложбата “Чуй гласа ми” отпътува и за Пловдив /ул. Екзарх Йосиф 13/ , където ще гостува до 4 май. Тя включва седем портрета, дело на майстора на портретната фотография Павел Червенков, пред чийто обектив застанаха...

3 кратки и ясни причини защо мозъкът ти обича да си физически активен

3 кратки и ясни причини защо мозъкът ти обича да си физически активен

Предизвикателството BE A HERO, което подехме в месеца на жените заедно със серийния приключенец Иван Димов от Single Step foundation, е към края си. В него искахме да накараме хората да се вгледат във вътрешния си потенциал и да открият силата да изпитат духа си....

SOS съвети към мъже и техните близки и защо е важна грижата за мъжкото психично здраве

SOS съвети към мъже и техните близки и защо е важна грижата за мъжкото психично здраве

Movember тази година е към края си, а днес споделяме и последната статия от поредицата с терапевта Матей Иванов. След примерите от практиката на терапевта, както и първите знаци, за които мъжете и техните близки трябва да внимават, за повишаване на психичното им...