“Тайните те убиват. Тайните убиват хора като мен.”

“Откакто реших да разкрия емоциите си, стана толкова по-лесно да живея и по-лесно да се наслаждавам на живота.”

“Моля ви, нека премахнем тази стигма и да накараме мъжете да говорят!”

Представи си един голям, силен и успешен мъж, който се усмихва пред хората и показва най-доброто от себе си в ежедневието си. Насаме картинката се променя. Този мъж изпитва тревожност. Получава психосоматични симптоми. Паник атаки. Крещи на семейството си. Наранява го и после съжалява. Злоупотребява със субстанции. В главата му минават мисли за самоубийство.  

Ако щеш вярвай – този мъж е в обкръжението ти. Познаваш го. И голяма част от изброените му проблеми идват от това, че не се осмелява да говори за емоциите си.

Цитатите по-горе сме взели от супер популярни хора. Такива, за които не предполагаме, че биха имали проблеми. Личности с висок стандарт, успехи и вълнуващ живот. Матю Пери – приятелят – който години наред се бори със зависимостите. Майкъл Фелпс – легендата – който страда от депресия и тревожност. Пади Пимблет – шампион в мачо спорт като бокса – чийто най-добър приятел отнема живота си заради неизказани емоционални травми. 

Вероятно се чудиш: защо фондация, която овластява жените, ще посвети цял месец на мъжете? 

Защото между насилието над жени и менталното здраве на мъжете има неразривна връзка – тънка, но логична. 

Защото рано или късно потискането и прикриването на емоциите избива в стрес, в болест, в насилие. 

Защото наша мисия е да насърчим грижата за психичното здраве у всеки човек.

Защото изграждането на здравословни отношения стъпва върху споделянето

Защото е важно да трупаш самоосъзнатост за това какво буди различни емоции у теб, от какво имаш нужда. 

Защото не е срамно понякога да се покажеш слаб.

Защото да лекуваш душата си е също толкова важно, колкото да лекуваш тялото си.

Очакванията към мъжете да бъдат силни, смели, оправни, безгрешни, динамиката, стандартът на живот, родовите травми – всичко това води до колосално напрежение. А когато момчетата от малки са учени да не мрънкат, да не плачат, да не се оплакват, “изяждат” по някой и друг шамар, за да “възмъжеят” – всички тези емоции водят до прегаряне. 

Как да помогнеш за премахването на стигмата около мъжкото ментално здраве?

Накарай мъжете около теб да говорят, да споделят, да показват емоциите си! Прегръщай ги. Нормализирай разговорите за терапия. Окуражи ги да бъдат уязвими. 

Увери ги, че всъщност са най-силни и смели именно, когато приемат, че могат да бъдат и слаби.

 

Тази публикация е първата от поредица статии, посветени на менталното здраве при мъжете. Целият ноември активно ще говорим за него, така че ни следвай за още!

Снимка: cottonbro studio @ Pexels

Актуални постове от тази категория

Личен опит и съвети към работодатели от #ЖенитеSurvivors

Личен опит и съвети към работодатели от #ЖенитеSurvivors

Какво би посъветвала даден работодател, за да поговори с екипа си по темата с домашното насилие и токсичните взаимоотношения? Кои са стъпките, които може да предприеме, ако в екипа има човек, който е потърпевш от насилие, независимо дали става въпрос за домашно,...

За капитаните, които карат мъжете да говорят

За капитаните, които карат мъжете да говорят

След премиерата си в София през ноември 2022 г., изложбата “Чуй гласа ми” отпътува и за Пловдив /ул. Екзарх Йосиф 13/ , където ще гостува до 4 май. Тя включва седем портрета, дело на майстора на портретната фотография Павел Червенков, пред чийто обектив застанаха...

3 кратки и ясни причини защо мозъкът ти обича да си физически активен

3 кратки и ясни причини защо мозъкът ти обича да си физически активен

Предизвикателството BE A HERO, което подехме в месеца на жените заедно със серийния приключенец Иван Димов от Single Step foundation, е към края си. В него искахме да накараме хората да се вгледат във вътрешния си потенциал и да открият силата да изпитат духа си....