Ива Вардева е ментор и лектор в Emprove. В този текст тя чупи представите за това що е то домашно насилие, но и не само. Кои са хората, които трябва да вземат отношение, защо това е важно, как ги засяга – виж отговорите в следващите редове. 

 

Какво си представяте, когато чуете домашно насилие? Насинена, бита от мъжа си жена? Домашното насилие има разнообразни форми и цветове – майка, тормозена от сина си; момче, малтретирано от баща си; жена, смазвана от партньора си; травмирани  от семейни скандали деца или от пасивна, неспособна да ги защити майка. Аз познавам такива. Работила съм с тях. Има също и психическо, има и сексуално насилие. И други. Да, точно така – в семейството. Или в надеждата за семейство.

 

Защо трябва да имате отношение към това насилие:

  1.     Защото такива хора,  склонни към насилие, са ваши колеги, ваши приятели, тренират до вас, работят с вас.
  2.     Защото някой ден, вие лично или ваш любим човек, може да пострада (о, да, и на вас може да се случи).
  3.     Защото отнасяйки се безразлично или шеговито към поредната новина за такъв случай, вие им казвате – това е приемливо и мъжкарско. Да, за тях означава точно това.
  4.     Защото имате дъщери, които трябва да научите какво прави и НЕ прави мъж, който ги уважава и обича. Да изградите в тях самочувствие. Да им покажете обичта си.  Да уважавате майка им. Да бъдете пример. Само така може да ги предпазите. Не със забрани и заплахи. Не знаете от какво огромно значение е всичко това.
  5.     Защото имате синове, които да научите да бъдат мъже. Как да не градят мъжеството и успеха си, мачкайки по-уязвимия от тях. Как да бъдат мъже, които знаят, че уважението към другите и чувствителността не са слабости.
  6.     Защото имате майки, сестри, приятелки, които се  срамуват да ви кажат.
  7.     Защото превръщате жертвата във виновник, осмивате я и я обезценявате. И това е жестоко.

 

Ние не сме „зли мъжемразки“ – ние сме майки, съпруги, жени, които търсят мъжа на живота си, дъщери, колежки, ние сме жената, която чака на спирката на градски транспорт, която пазарува до вас в магазина или разхожда кучето си в парка. И се обръщаме към вас, защото не всички мъже са „такива“. Има прекрасни мъже сред вас и ние го знаем. Това не е борба на половете, а кауза, която касае всички нас като общество. И вие също може да помогнете. 

Често чувам „Аз не познавам човек, преминал през домашно насилие“. Не, вие познавате, просто не знаете. Защото тези хора обикновено мълчат от срам, страх и вина какво ще си помислите и как ще се отнесете към тях.

 

Сега си помислете за тях. Наистина си помислете.  

 

Автор: Ива Вардева

Снимка: Pexels

Актуални постове от тази категория

Годишен отчет на фондация Emprove за 2022 г.

Годишен отчет на фондация Emprove за 2022 г.

С всяка година погледът ни върху темата с насилието се трансформира. Всеки нов случай, по който работим, и всеки отзвук от кампаниите, които сбъдваме, е светлина към нова пътека, по която поемаме, за да променяме устойчиво обществените нагласи. Търсим пролуки...

Личен опит и съвети към работодатели от #ЖенитеSurvivors

Личен опит и съвети към работодатели от #ЖенитеSurvivors

Какво би посъветвала даден работодател, за да поговори с екипа си по темата с домашното насилие и токсичните взаимоотношения? Кои са стъпките, които може да предприеме, ако в екипа има човек, който е потърпевш от насилие, независимо дали става въпрос за домашно,...

БЪДИ ГЕРОЙ: Иван Димов след първата седмица на нечовешкото му предизвикателство

БЪДИ ГЕРОЙ: Иван Димов след първата седмица на нечовешкото му предизвикателство

Мина точно една седмица от старта на БЪДИ ГЕРОЙ. Кампанията, в която предприемачът и основател на фондация Single Step Иван Димов изпълнява тежка кросфит тренировка в продължение на 31 дни, за да докаже, че човек може да счупи не само собствените си, но и чуждите...