Д-р Юлика Новкова споделя 10 стъпки, в които можем да помогнем сами на себе си след трудното решение да продължим напред след емоционална травма. Публикуваме текста ѝ без редакция и се надяваме да послужи като кратък наръчник за път към щастието!

 

“Да си тръгнеш физически понякога е по-лесно, отколкото да забравиш, простиш и продължиш.”

Д-р Юлика Новкова

 

Вече си свободна и насилието е мрачен период зад гърба ти. Остават обаче тежестта в гърдите и трудните въпроси: “Защо това се случи на мен?”, “С какво го провокирах” и “Заслужих ли си го с поведението си?”.

 

Чувството за вина след такава травма е нормален процес. Повечето жени са изправени пред трудната задача да преодолеят обърканите си чувства, преди да продължат напред. Ако и ти се бориш с миналото в себе си, ако и теб те мъчи чувство на вина  и си задаваш въпроса “ЗАЩО?”, ето как да си помогнеш сама в 10 стъпки:

 1. Започни да водиш “Дневник на пътешествието към себе си”

Първата стъпка, която препоръчвам, е да си създадем нещо, което наричам “Дневник на пътешествието към себе си”, в който да записваме въпросите, чувствата и мислите си. Така ще водиш задочен диалог със себе си и ще виждаш какъв дълъг път си извървяла. Важно е да пишеш редовно и свободно, всеки ден, до тогава, докато имаш нужда. Няма “правилен” или “грешен” начин да разкажеш историята си. Твоята история има значение, запиши я – и хубавите, и тъжните дни са твои!

2. Пусни мисълта извън себе си

Вината и срамът са лош съветник – записвай всичко, което усещаш, че ти тежи и те наранява. Споделяй всяка мисъл в “Дневника на пътешествието си” така, както ти идва. Бъди спонтанна. Дай си правото да мислиш за себе си и онова, което си преживяла, фокусирай се върху себе си и преживяванията си. В твоя личен Дневник важната си само ти и какво ти мислиш за всичко, което ти се е случило.

 3. Ок е да не си ОК

Почувствай в себе си свободата и правото да имаш противоречиви чувства. Твоята история може да не е най-страшната, но болката ти е съвсем реална. Нормално е да мислиш и да изпитваш нещата, които са в теб. Приемай ги спокойно и ги записвай в Дневника си редовно. Ако днес не успяваш да мислиш позитивно и не се чувстваш окрилена – това е ОК и днес денят е такъв. Запомни, че е Ок да не си Ок – и това ще мине.

 4. Твоята загуба е реална

Да се измъкнеш физически от насилието не те премества автоматично и психически. Травмата, насилието и страха причиняват истинска тъга и разочарование, сякаш губиш нещо важно от себе си  – това също е нормално усещане и си дай време да тъгуваш. Подкрепящо е да гледаш на миналото като единно цяло и да не делиш на “добро” и “лошо”. Любовта не следва да идва в живота ти с такава цена, нали?

5. Твоята история има значение – сподели я

Изключително оздравително е да потопиш болката, празнотата и тъгата си в нещо позитивно. Когато  споделяш своята история, дори анонимно, твоето страдание се превръща в повод и причина за нечие избавление. Подкрепата, споделянето и грижата за другите е начин да лекуваме и своята несправедливо наранена душа.

 6. Свържи се с другите

Да споделяш своите объркани мисли и чувства в защитена среда е най-бързият начин да преодолееш този труден етап от живота ти. Открий най-близката до себе си мрежа от смели жени, казали “НЕ” на насилието, и сподели. Ще се удивиш колко малко ти трябва, за да се почувстваш разбрана, не съдена и “нормална”. Ще намериш и полезни начини да се справиш с всички крачки, които ти предстоят. Не е нужно да минаваш през всичко това сама. Записвай си полезните съвети и препоръки в Дневника.

 7. Погрижи се за себе си

Сигурно си забравила какво обичаш да правиш, какво те радва и в какво си добра? Може би отдавна не си имала лично пространство и свободно време? Може би дори си пренебрегвала близки за себе си хора? Всичко е наред, мъдрите хора казват, че където е текло, пак ще тече. Имаш всичкото време на света да подредиш желанията си по приоритети и да стартираш следващия етап от живота си – допълвай целите си в своя Дневник. Опитвай да правиш неща, които те карат да се усмихваш. Записвай тези малки дни-победи, пълни със светлина, надежда и любов. Погрижи се за себе си, за тялото и душата си – ти имаш значение!

 8. Бъди търпелива към себе си

Да се справиш с трудните си чувства е като да се учиш да ходиш отново – има дни, в които с лекота правиш крачка след крачка. Има и такива, в които миналото те залива и задушава, потапяйки те в познатото чувство на безпомощност, безпътица и усещане за падане. Помни, че не си сама, имаш с кого да споделиш и кой да ти помогне в този ден. Запиши и в Дневника си какво не ти дава покой, това има точно толкова значение, колкото дните-победи.

 9. Не можеш да поправиш Него!!!!

Отдалечаването от дните на насилие неминуемо води и до други мисли – че можеше да промениш Него. Не можеш! Нищо, което кажеш или направиш, не променя другия. Нищо, което правиш, мислиш, чувстваш или казваш, не следва да провокира насилие. Помисли и запиши в Дневника си от какво си се отказвала в очакването той също да се промени. Запиши и големите “НЕ” в отношенията, от които се отказваш. Не можеш да го обичаш “повече”,  да си “по-добра”, не можеш да го “промениш” и “спасиш”. Когато приемеш в себе си тази горчива истина, ще можеш да продължиш да стъпваш и да дишаш с повече вътрешна сила и лекота.

 10. Избери да принадлежиш на себе си

 Любовта не следва да идва с такава висока цена в живота ти – да се откажеш от себе си, времето си, парите си, приятелите и близките си. Любовта не следва да ограбва тялото, мечтите, мислите и емоциите ти. Днес ти избра да потърсиш отново себе и тялото ти да бъде неприкосновено. Може да е по-трудно отколкото си очаквала и не всяка истина да е лесна за преглъщане, но ние вярваме в теб и знаем, че ще продължаваш да избираш всеки ден себе си.

 Да принадлежиш изключително на себе си

 Макар да усещаш, че не си същия човек, ще отнеме време да разбереш какво искаш от живота си, от себе си и другите. Днес по-важното е да помниш, че избра твоят живот, тялото, мислите и чувствата ти да принадлежат изключително и само на теб. Любов към себе си без агресия – приемаща, подкрепяща, неосъдителна. И може би сега наистина всичко, от което имаш нужда, е именно това потапяне в себе си.

 

Записвай в своя “Дневник на пътешествието към себе си” всичко значимо, през което преминаваш. Връщай се към Дневника както в радостните, така и в мрачните дни. В теб има повече сила, отколкото знаеш, ти си по-устойчива, смела, любяща и грижовна, отколкото мислиш. И ако днешният миг не е това, което искаш за себе си – направи онова, което ще ти помогне по-най-безболезнения начин да върнеш контрола си.

 

 Ти си свободна и имаш значение! Погрижи се за тялото, ума и душата си!

 

Teкстът е публикуван без редакции, като включените в него насоки са ориентир и не заместват адекватната подкрепа от специалист. Статията е изготвена за Emprove от Д-р Юлика Новкова, Бизнес психолог & Сертифициран треньор, основател на Juls’ Psychology.com.

 

Снимка: Jackson David от Pexels

Актуални постове от тази категория

Защо са нужни още промени в Закона за защита от домашното насилие

Защо са нужни още промени в Закона за защита от домашното насилие

На 21 юли депутатите от НС приеха на второ четене промени в Закона за защита от домашно насилие. Една наистина добра новина. Част от промените гласят, че лечебни заведения и юридически лица, както държавни и общински органи, които осъществяват дейност по превенция и...

Празнуваме доброволчеството с номинация от ГЕРОИТЕ на доброто – Time Heroes

Празнуваме доброволчеството с номинация от ГЕРОИТЕ на доброто – Time Heroes

Фондация Emprove е номинирана в една от най-значимите награди за доброволчество у нас. И неслучайно тази награда носи името “ГЕРОИТЕ” - тя е отличие за онези хора, които са избрали да живеят живот с кауза, да даряват от личното си време и енергия за нея. Организатор...