След премиерата си в София през ноември 2022 г., изложбата “Чуй гласа ми” отпътува и за Пловдив /ул. Екзарх Йосиф 13/ , където ще гостува до 4 май. Тя включва седем портрета, дело на майстора на портретната фотография Павел Червенков, пред чийто обектив застанаха Йордан Йовчев, Свилен Ноев, Матю Стоянов – Жлъч, Христо Мутафчиев, Георги Тошев, Станислав Трифонов Nassimo и Илиян Любомиров. Проектът “Чуй гласа ми” събра не само погледите, но и гласовете (буквално) на тези смели мъже, за да докаже, че силата нерядко идва от умението да покажеш своята слабост. Целта – да накараме повече мъже да говорят. 

Явно сме успели да я постигнем, защото изложбата беше посетена от десетки мъже, още толкова ни писаха и след събитието, а SAP Labs България дори организира специален уъркшоп с Emprove за мъжете в своята организация. 

“Обществото ни оказва натиск върху мъжете да следват архаични, токсични и ограничаващи стереотипи за мъжествеността и това поставя на изпитание емоционалното им благосъстояние. 

Вярвам в нуждата отговорните компании да адресират трудни теми като темата за психичното здраве на мъжете, да стимулират разговор по тях и да предизвикват социална промяна.” 

Taка описа мотивацията си Невена Танева, ЧР Директор за България и Румъния на SAP Labs за избора да станат пионери в тази наша инициатива за грижа за мъжкото психично здраве.

С тях проведохме анонимно проучване, което показа любопитни за анализ резултати, които споделяме и тук:

 

Макар че на пръв поглед част от мъжете не се затрудняват с улавянето и експресията на емоциите си, процентите подсказват, че мнозинството от отговорилите усещат несигурност в тази посока. 

Макар над 67% да знаят какво им тежи и да могат да го назоват, над 60% не са сигурни или напълно изпитват трудност да признаят, че имат нужда от помощ.

В крайна сметка от излезе нещо прекрасно, защото вече си имаме първия в България Talk club с петима капитани от редиците на SAP Bulgaria. Вдъхновени от https://talkclub.org/ във Великобритания, мъжете у нас ще имат своя собствена общност за разговори и ментален “фитнес”. С един простичък въпрос – Как си? От 1 до 10 – пътят към грижата за психичното здраве е начертан. 

 По-рано този месец успяхме да осъществим и първата Сесия за Капитани. На срещата, водена от терапевт Матей Иванов, стана ясно какво значи да си капитан на клуб от мъже.

Първите български капитани споделиха, че им харесва простотата на цялата идея – това, че човек може просто да опита да бъде капитан или участник в talk club, да сподели лична история и да вдъхнови и други да споделят. Talk Club-ът се разглежда и като отлично място да получиш подкрепа и обратна връзка за себе си,

да пречупиш стигмата, че ако говориш, значи си слаб.

Ще говорим още по темата, защото гласът на мъжете ТРЯБВА да бъде чут! 

Актуални постове от тази категория

3 кратки и ясни причини защо мозъкът ти обича да си физически активен

3 кратки и ясни причини защо мозъкът ти обича да си физически активен

Предизвикателството BE A HERO, което подехме в месеца на жените заедно със серийния приключенец Иван Димов от Single Step foundation, е към края си. В него искахме да накараме хората да се вгледат във вътрешния си потенциал и да открият силата да изпитат духа си....

SOS съвети към мъже и техните близки и защо е важна грижата за мъжкото психично здраве

SOS съвети към мъже и техните близки и защо е важна грижата за мъжкото психично здраве

Movember тази година е към края си, а днес споделяме и последната статия от поредицата с терапевта Матей Иванов. След примерите от практиката на терапевта, както и първите знаци, за които мъжете и техните близки трябва да внимават, за повишаване на психичното им...

Матей Иванов споделя: казуси на мъже, които страдат от емоционална травма или тревога

Матей Иванов споделя: казуси на мъже, които страдат от емоционална травма или тревога

След полезната информация за признаците, че един мъж се нуждае от емоционална подкрепа, терапевтът Матей Иванов от АТИТЮД - център за психологическо консултиране споделя примери от практиката си, които съвсем не са изолирани случаи. В дългогодишната си дейност,...