Какво би посъветвала даден работодател, за да поговори с екипа си по темата с домашното насилие и токсичните взаимоотношения? Кои са стъпките, които може да предприеме, ако в екипа има човек, който е потърпевш от насилие, независимо дали става въпрос за домашно, емоционално, икономическо или дори сексуално такова на работното място? Това попитахме Жанет Tончева от #ЖенитеSurvivors и ето какво ни отговори тя през личния си опит и практиката, която е натрупала до момента като наблюдател и ментор в Emprove. 

 

Като жена, преминала през домашно насилие, ми се налагаше да ходя често на работа след като съм преживяла драматичен скандал вкъщи. Понякога дори напрежението е продължавало и докато съм в офиса (звънеше ми по телефона или ми пишеше съобщения). В някои от тези моменти ми се е искало екипа ми и колегите ми да подадат ръка, но в нито един момент не успях да споделя от срам и страх какво ми се случва вкъщи, въпреки, че това влияеше на работата ми.

Поглеждайки назад и съдейки от собствените си преживявания, бих дала следните съвети на работодателите, мениджъри или тийм лидери на малки екипи:

  •       Ако работите в малък или среден по размер екип и е възможно, отделете малко време и наблюдавайте емоционалното състояние на служителите си. Има ли някой от тях, който често и необяснимо изпада в лошо емоционално състояние, прекарва повече време мълчалив, страни от колегите или редовно избягва всякакви социални събирания, тийм билдинги и тн? Някой, който рязко е влошил работните си резултати и няма очевидна причина за това?
  •       Отделяйте време да поговорите със служителите си приятелски и да ги питате как са, да изградите атмосфера на доверие, за да могат да бъдат спокойни, че ако потърсят помощ или разбиране, няма да бъдат осъдени. Поговорете с екипа на тема колко е важно психичното здраве на всеки служител.
  •       Ако установите или подозирате, че в екипа ви има служител, който е жертва на насилие, първо и най-важно – не го осъждайте, не му се карайте за влошените резултати на работа и не го наказвайте. Ако човекът е склонен да поговори, оставете го да сподели и изслушайте. В зависимост от ситуацията може да се помисли каква адекватна помощ може да се предостави – психолог, психотерапевт или организация (Emprove и др.), която може да подаде ръка. Бъдете преди всичко дискретни, защото е достатъчно трудно да изградиш доверие да споделиш на един човек, особено ако ти е мениджър, и едно предателство на това доверие може да има пагубни последствия.
  •       В идеалният вариант е добре мениджърите / работодателите да имат подръка контакти на организации, които са опитни в темата с домашното или др. вид насилие, психолог или HR персонал, който може да предложи разбиране и адекватен съвет спрямо всяка ситуация.
  •       Подходът във всеки случай е различен, така че се опитайте, без да притискате човека, да разберете максимално за тежестта на ситуацията, за да прецените как е адекватно да се постъпи

 

За целите на статията, Жанет отправи запитването и към свои колеги. Ето какво отговарят те от лична гледна точка.

Жанет Тончева, лектор от #ЖенитеSurvivors

МЕНИДЖЪР:

Няма етично правилен начин ти да се намесваш. Да не говорим, че това е HR кейс, ако човек не иска никой да разбира.

Единственото, което можеш да направиш, е да поговориш с този човек и да му кажеш, че ти се струва по-унил от обикновено и че си насреща, ако има нужда да поговори с някого. Ако той/тя реши да сподели, едва тогава можеш да даваш съвети и да предложиш помощ.

Опитай се да спечелиш доверието им. Можеш да се опиташ да завържеш разговор и да споделиш (ако имаш) личен опит с това да предразположиш човека да си сподели също, като просто история за нещо тежко, през което си преминал. Като цяло трябва да се избягват въпроси или намеци за директни неща, защото може да е много чувствително или срамно за човека, въпреки, че всички знаем, че няма нищо срамно в това да поискаш помощ, но знаем колко е трудно да признаеш такова нещо, дали от страх, дали от срам.

 

СЛУЖИТЕЛ:

Аз, като колега, бих подходил в зависимост от това какви са отношенията ни с дадения човек. Ако сме изградили някаква приятелска връзка, бих си позволила да попитам дали всичко е наред и да предложа помощта си. Ако взаимоотношенията ни са изцяло колегиални, би ми било по-трудно да преценя как да постъпя. По принцип, като човек, бих предложила да поговорим, но без да загатвам, че подозирам проблем, не обичам да се бъркам в личния живот на хората, особено на непознати и ми е по-трудно да давам непоискани съвети. Бих искала да знам как е правилно да се подходи в такава ситуация, без да нарушавам личното пространство или да притеснявам допълнително човек, който има нужда от помощ.

Автор: Жанет Тончева, #ЖенитеSurvivors

 

Фондация Emprove разполага с опита и ресурсите да напътства организации и фирми в тази деликатна сфера чрез програмата си Emprove Badge. Тя включва анкети, анализи, лекции и практически обучения към лидерските позиции и служителите в компанията. Не се колебайте да се свържете с нас, ако искате да създадете здравословна среда на труд за вас и вашия екип! 

Eто конкретни примери как подкрепяме дългосрочно компании и техните екипи за по-малко токсичност във взаимоотношенията на работното място и у дома:

Emprove badge – отличие за социално-отговорни отличници

Hewlett Packard Enterprise и Emprove – устойчиво партньорство срещу насилието и токсичните отношения на работното място

Границите, които всъщност носят свобода

Актуални постове от тази категория

БЪДИ ГЕРОЙ: Иван Димов след първата седмица на нечовешкото му предизвикателство

БЪДИ ГЕРОЙ: Иван Димов след първата седмица на нечовешкото му предизвикателство

Мина точно една седмица от старта на БЪДИ ГЕРОЙ. Кампанията, в която предприемачът и основател на фондация Single Step Иван Димов изпълнява тежка кросфит тренировка в продължение на 31 дни, за да докаже, че човек може да счупи не само собствените си, но и чуждите...

“Илюзията за българското семейство”

“Илюзията за българското семейство”

от Ралица Христова, доброволец в Emprove Уморих се да чета новини за още жертви на домашно насилие. Уморих се да чета обяви за работа с описание: "Търсим жена с привлекателен външен вид." Уморих се да попадам на интервюта с жертви на домашно насилие със заглавие:...

Какво е и какво не е коучингът и защо стана толкова популярен?

Какво е и какво не е коучингът и защо стана толкова популярен?

Коучингът е една от онези нови професии, които се гледат с леко присвити очи. Специалност, която е трудно да обясниш на… баба си, например. Но както с всеки продукт на пазара, и този тип услуга нараства с търсенето. И преди да разберем от коуча с главно К в България -...