Кампании / Чуй гласа ми

Мъжете са ни важни!

Не е случайност, че ноември събира две важни теми в себе си: борбата с насилието над жени и грижата за мъжкото здраве. Между тях има неразривна връзка – тънка, но пълна с логика. Грижата за менталното здраве при мъжете е директна превенция на домашното насилие. Гласът на мъжете има силата да счупи стигмата за мъжкото ментално здраве и всички заблуди покрай него с примери и съвети. Целта ни е да нормализираме това мъжете да търсят подкрепа и да се грижат повече за душата си.

;

Чуй гласа на

Станислав Трифонов (Насимо)

Чуй гласа на

Илиян Любомиров

Чуй гласа на

Йордан Йовчев

Защо фондация, която овластява жените, посвещава цял месец на мъжете?

Защото рано или късно потискането и прикриването на емоциите избива в стрес, в болест, в насилие.
Защото наша мисия е да насърчим грижата за психичното здраве у всеки човек.
Защото изграждането на здравословни отношения стъпва върху споделянето.
Защото е важно да трупаш самоосъзнатост за това какво буди различни емоции у теб, от какво имаш нужда.
Защото не е срамно понякога да се покажеш слаб.
Защото да лекуваш душата си е също толкова важно, колкото да лекуваш тялото си.

Как да помогнеш за премахването на стигмата около мъжкото ментално здраве?

Накарай мъжете около теб да говорят, да споделят, да показват емоциите си!
Насърчавай ги да се грижат за душата си поне толкова, колкото го правят за работата, тялото или колата си.
Прегръщай ги.
Нормализирай разговорите за терапия.
Окуражи ги да бъдат уязвими.
Увери ги, че всъщност са най-силни и смели именно, когато приемат, че могат да бъдат и слаби.

Терапевт Матей Иванов отговаря

На помощ идва клиничният психолог Матей Иванов с над 15 години терапевтичен опит. Освен страхотен специалист, Матей е мъж, който има задълбочен опит в подобряването на емоционалното състояние на други мъже. Зададохме му 4 въпроса, чиито отговори не носят решение, но със сигурност са важна отправна точка за превенция и осъзнаване на проблема.

Кои са първите признаци, че един мъж се нуждае от емоционална подкрепа

Мъжете са по-склонни да изпитват трудности при намирането на емоционална подкрепа и разбиране, отколкото жените.
Очакванията на обществото и стереотипите, свързани с традиционните полови роли, които най-често гласят: „Мъжете винаги са силни!“; „Мъжете не плачат!“; „Споделянето е признак на слабост!“; „Мъжът трябва да действа, не да чувства!“ и др., могат да бъдат вредни за тях.
От мъжете често се очаква да са силни, да изкарват прехраната и да се грижат за сигурността в семейството; да са доминиращи и стабилни във всяка една ситуация.
Поради тази причина, мъжете рядко имат на кого да разчитат и към кого да се обърнат за подкрепа, за разлика от жените например.
Така повечето мъже пазят и задържат много неща в себе си – стрес на работното място, криза във взаимоотношенията или проблеми в семейството; финансови затруднения, неудовлетвореност, безсилие и др.
Тези стресови фактори се натрупват с времето и при липсата на умения и механизми за справяне, стресът и претовареността се проявяват в личния живот, връзките и кариерното развитие на мъжа.
В тези сфери от живота на мъжа можем да забележим и първите признаци за нуждата от емоционална подкрепа. Най-често срещаните маркери и сигнали за това са:

Сподели конкретни казузи от практиката ти на мъже, които страдат от емоционална травма или тревога

При мен идват мъже, които в желанието си да бъдат силни, справящи се да не показват слабост, са изгубили или по-скоро са се отдалечили от мъжкото начало в себе си.

Мога да разкажа за случай на клиент, в чието семейство доста често е имало скандали и конфликти относно недостига на финансови средства. Майка му е обвинявала за това бащата. Очаквала е и е изисквала той да направи нещо и да се погрижи за финансовото благополучие на семейството. Как се е чувствал и какво е преживявал бащата – можем само да гадаем. Факт, е че няколко години по-късно този човек се разболява и умира от рак.
25 години по-късно синът на този баща търси помощта ми, за да намери отговор на ирационалните си страхове и цялостната несигурност, която усеща в живота си, макар да има всичко, за което е мечтал – прилична работа, съпруга, семейство, финансова сигурност.

Защо е важно мъжете да се грижат за менталното си здраве?

Изследванията в сферата на менталното здраве при мъжете показват, че мъже, които не могат да говорят открито за емоциите си, по-трудно разпознават и забелязват признаците, сочещи към влошаване на психичното им здраве и е по-малко вероятно да потърсят подкрепа или помощ.
Мъжете са по-склонни да използват погрешни и вредни за тях и здравето им методи за справяне. Такива се употребата на алкохол и наркотици. В повечето случаи от практиката ми се оказва, че депресията при мъжете е „скрита“ депресия и се проявява като раздразнително поведение; неконтролируем гняв и агресия; поемане на излишни рискове или загуба на самоконтрол. В нашето общество доста често тези прояви се приемат за типично „мъжко поведение“. С това „мъжко поведение“ обаче отделната личност вреди не само на себе си, но и на хората около себе си – близки, роднини, семейство, деца, партньор.

Можеш ли да споделиш SOS съвети към мъжете и техните близки?

Психичното и емоционалното здраве е част от физическото здраве при човека, така че – като първи и най-приемащ се от мъжете съвет е – да станат активни. Да се движат и да спортуват. Доказано е, че мъжете, които не са физически активни, са с 60% по-склонни да страдат от депресия и компенсаторно поведение.-

Като друг съвет, който бих могъл да отправя към мъжете е, да се стремят да избягат от стигмата за споделянето и търсенето на подкрепа. Да говорят! Да споделят! В практиката ми идват предимно мъже, които в момент на трудност, споделяйки с приятел, са получили подкрепа, разбиране и… моя телефонен номер :).

Бих могъл да посъветвам мъжете да се грижат за взаимоотношенията си и да създават социални контакти. Когато си обграден от позитивни хора, които те разбират, подкрепят и имат „широко скроен ум“, минаваш през всяка трудност или проблем по-лесно и безболезнено.

Истината е, че всяко човешко същество има потенциала да се справя и креативността да намира решения на проблемите си, но понякога, ние мъжете, насочваме всичките си усилия и енергия в неправилната посока, разрушавайки себе си.\

Именно поради тази причина понякога имаме нужда от разговор, разбиране, подкрепа и малко знания, които ще ни помогнат да насочим енергията и усилията си в правилната посока. Това не е срамно! Това помага! Това спасява!

Изложбата

Какво се случва, когато безмълвният портрет заговори в ухото ти?

Какво казва гласът на един силен мъж, когато се осмели да бъде слаб?

Пред обектива на твореца смело застават седем разпознаваеми мъже. Всеки от тях е професионалист в своята област. Свидетели сме на постиженията и мъжеството им на сцената, в творбите им, в медиите. Не очакваме от тях друго, освен успехи и победи. Но забравяме, че психиката на мъжете е чуплива. За това не се говори. Темата за мъжкото ментално здраве е някак срамна и неловка за обществото.

Георги Тошев, Илиян Любомиров, Матю Стоянов Жлъч, Свилен Ноев, Христо Мутафчиев, Йордан Йовчев и Станислав Трифонов Насимо чупят тази стигма с лицата и гласовете си. Те не само доказват, но са пример и за други мъже, че можеш да си силен, именно когато се осмелиш да бъдеш слаб.

Тези мъже вдъхновяват със своя кураж, като споделят съкровени чувства, преживявания, страхове или травми. А с това заявяват, че гласното изричане на тревогите носи лечебна сила.

Изборът за фотограф е напълно целенасочен от първата идейна искра зад “Чуй гласа ми”. Павел Червенков е българският майстор на портретната фотография. Той успява да улови по изключителен начин емоциите в лицата на моделите си и не оставя зрителя равнодушен. Уязвимостта, която чуваме в гласа на всеки от седемте мъже, е скришно изписана на лицата им, а впоследствие предадена в сурова, но и интимна размяна на погледи между портрет и наблюдател.

#ИЗКУСТВОТОПРОБУЖДА

Провокираме обществено значима промяна, достигайки по-дълбоките пластове на съзнанието и емоциите така, както само изкуството успява.

Тук сме. Има ни. Не си сама.

Последвай ни в социалните ни канали