Обръщаме се към майките на момченца: това, да валидирате емоциите на вашия син, няма да го направи “слабак”. Напротив. Изключително много харесваме датската възпитателна школа и следващите редове идват от Ибен Сандал – майка, учител и психотерапевт, автор на книгите “Датския начин на възпитание” и “Играй по датски”. Освен обосновка за това защо трябва да насърчаваме момчетата да говорят за чувствата си, споделяме няколко чудесни примера как да заменим някои фрази, които създават емоционално-осакатени възрастни. 

Исторически погледнато, мъжете са по-малко склонни да търсят помощ за своето психическо благосъстояние, попадат в по-високите проценти на суицидно поведение и до голяма степен страдат от премълчаването за състоянието на менталното им здраве.  

Много мъже са отглеждани с идеята, че трябва да се “държат като мъже” (сякаш женското поведение е нещо обидно), да сдържат емоциите и сълзите си и т.н. 

В много култури все още стои разбирането, че мъжете са силния, а жените слабия пол, принизявайки отделните индивиди до етикета на изкуствено създадените предубеждения. Всички онези изрази от типа на “женичка”, “…като момиче” и т.н., които се опитват да заклеймят определени черти в мъжете, които токсичната мъжественост намира за подигравателни, играят своята възпитателна роля в съзнанието на всяко малко момче.  

Тези тровещи послания служат за изграждането на култура, в която мъжете не умеят да боравят както със своите, така и с чувствата на околните. Това е модел, който се повтаря с всяка следваща генерация. Модел, от който в крайна сметка страдаме всички ние като общество.

По този начин мъжете не могат да открият механизмите за справяне с травмиращите емоции и са по-малко склонни да потърсят професионална помощ за своето психическо здраве. Това впоследствие се прехвърля в ролята им на родители, които пренасят своите проблеми и ги превръщат в трансгенерационна травма. 

Този модел е адски труден за пречупване и тук е важно да отбележим усилията на всички невероятни мъже и бащи, които опитват да работят със себе си в тази посока. Осъзнаването и стремежът, който всички ние полагаме, за да отървем децата си от своите лични проблеми, ще помогнат на цяло едно поколение и това е удивително!

Прекрасно е, че все повече родители прегръщат идеята, че не всеки малък мъж трябва да се превърне в алфа мъжкар, за да “оцелее”, да се доказва чрез агресивно поведение и вместо това позволяват на по-меките черти от характера му да излязат наяве, а с това проявяват и страхотен кураж в един свят, където все още битува мнението, че “силният пол се справя със сила”. Нашите момчета могат да растат с умението да владеят своите емоции по здравословен начин. Нашите момчета не трябва да растат като мъже, които не могат да регулират гнева си. Нека научим своите момчета как да създават здрави и функциониращи отношения с хората. 

Да отгледаме уважителни момчета

Заменете: 

Е, те просто играят по-грубо. Момчетата са си момчета!

С: 

Ти бутна Сам, когато той взе играчката ти. Ок е да се чувстваш разстроен, но НЕ Е ОК да удряш. Хайде да проверим той как се чувства? Мислиш ли, че ако кажеш “извинявай” и двамата ще се почувствате по-добре?

 

Да отгледаме силни и уважителни лидери

Твоето умение да бъдеш лидер е дарба. Невероятно е да наблюдаваш как тази дарба се развива. Когато практикуваш лидерство е много важно да го правиш с уважение към другите. Как би се съобразил с чувствата на своите приятели в тази ситуация?

 

Да отгледаме силни момчета

Заменете: 

Големите момчета не плачат. Стегни се!

С: 

Твоите чувства имат значение. ОК е да поплачеш. Аз съм тук за теб.

 

Да отгледаме разсъждаващи момчета

Заменете: 

Нищо чудно, че стана така! Ако беше слушал, нямаше да се стигне дотук!

С: 

Кажи ми повече за това, което се случи. Помогни ми да разбера ситуацията.

 

Да отгледаме момчета, които се чувстват сигурни да споделят емоциите си

Заменете:

Не искам да те слушам! Дръж се като голямо момче и се оправяй сам!

С: 

В момента усещаш несигурност и аз знам какво е чувството. Кажи ми повече за това, което те тревожи – ще го решим заедно!

 

Да отгледаме добри момчета

Заменете: 

Сега е техен ред, защото така!

С: 

Знам, че много искаш да играеш с тази играчка. Но виж как твоето приятелче се радва, когато и той поиграе с нея. Това е, защото ти споделяш. Не е ли хубаво чувството, че си накарал някого да се зарадва?!

Източник: the Danish way

 

Актуални постове от тази категория

Защо са нужни още промени в Закона за защита от домашното насилие

Защо са нужни още промени в Закона за защита от домашното насилие

На 21 юли депутатите от НС приеха на второ четене промени в Закона за защита от домашно насилие. Една наистина добра новина. Част от промените гласят, че лечебни заведения и юридически лица, както държавни и общински органи, които осъществяват дейност по превенция и...

Празнуваме доброволчеството с номинация от ГЕРОИТЕ на доброто – Time Heroes

Празнуваме доброволчеството с номинация от ГЕРОИТЕ на доброто – Time Heroes

Фондация Emprove е номинирана в една от най-значимите награди за доброволчество у нас. И неслучайно тази награда носи името “ГЕРОИТЕ” - тя е отличие за онези хора, които са избрали да живеят живот с кауза, да даряват от личното си време и енергия за нея. Организатор...