София, 8 март 2021г.

#ЖенитеSurvivors и Фондация Emprove отбелязаха 8 март с грижа, подкрепа и красота в компанията на 20 жени, напуснали насилствена връзка. В навечерието на Деня на Жената, инициативата „A day to rememberI have survived and I am here!”, подкрепена от Български Фонд За Жените, дари дамите с професионална фотосесия и индивидуални разговори с ментори по темата за домашното насилие.

Това наистина се превърна в един незабравим ден за мен.

И показа красотата ми дори и аз самата не вярвах, че я притежавам!“

 

На тяхно разположение бяха салон за вътрешна и външна красота. В програмата бяха предоставени няколко професионални услуги: грим, фризура и стайлинг, последвани от фотосесия, както и лични сесии за разговор с жена сървайвър, преминала през връзка с насилник, за самоосъзнатост и увереност. Целта на инициативата е не само да подарят на всяка дама онези грижа и внимание, които са им липсвали докато са били във връзка с насилник, но и да напомнят за важността на това да поставят себе си и желанията си на първо място.

Чрез това събитие се обръща внимание на аспектите, които остават второстепенни, докато тече борба с емоционалните, психическите и физическите последствия от токсична връзка. Такива са именно себеуважението, грижата за себе си, удовлетворението от това да изглеждаме и да се чувстаме по начина, който искаме и заслужаваме. Желанието на организаторите е да се постигне и по-дългосрочен резултат, като се създаде и подхрани усещането, че тези жени принадлежат към общност. Да бъдат окуражени да комуникират с други жени, които ги разбират и са преодолели сходни житейски предизвикателства.

 

Една от участничките – Светла Гогова – сподели:

„Вглеждах се многократно в снимките. И започнах да се харесвам.

Това харесване е различно от другото. Не знам как да го обясня. Аз се приемам такава, каквато съм, но на снимки – не. Различно е.

Но сега започнах да се харесвам и на снимките. Такава каквато съм.“

#ЖенитеSurvivors е ново начало на тема, която доскоро бе табу за повечето жени и семействата им в България. Това е първият формат, състоящ се от растяща общност на подкрепящи се взаимно жени в това да познаят ранните признаци на токсичната връзка и да предприемат необходимите стъпки, за да я прекъснат преди да е дошъл критичен момент. Вярванията, че жената е задължена да заема определени дискриминиращи място и роля в семейството и обществото се базират на патриархални разбирания, които са били водещи векове наред, но нямат място в живота ни днес.

 

Събитието се проведе в два поредни дни на 6 и 7 март. С цел спазване на епидемиологични мерки, двадесетте жени бяха разделени в две групи и строг график, за да се избегне струпването на много хора. Жените са избрани чрез участие в предизвикателство в социалните мрежи на Emprove. Фондацията напомня, че има организации, към които преживелите домашно насилие могат да се обърнат за подкрепа. Kогато една жена се намира в токсична връзка, тя притежава силата и ресурсите да се пребори и да постави себе си на първо мяс то, а грижата за душевното и ментално здраве на всяка жена е нейно основно човешко право. Събитието е осъществено с подкрепата на Български Фонд за Жените за #ЖенитеSurvivors.

С благодарности към фотограф Диляна Гергова, Студио Dynaphos,  Retoucher & принт на портрети за всяка жена: Владимир Спасов; Грим: Георги Асенов, Галина Върбанова, Десислава Бекирска; Коса: Станислава Василева, Виолета Арнаудова, Ваня M.

Организаторите благодарят също на партньорите Harmonica Foods, Моята Козметика,  Radiant professional bg.

Актуални постове от тази категория

Годишен отчет на фондация Emprove за 2022 г.

Годишен отчет на фондация Emprove за 2022 г.

С всяка година погледът ни върху темата с насилието се трансформира. Всеки нов случай, по който работим, и всеки отзвук от кампаниите, които сбъдваме, е светлина към нова пътека, по която поемаме, за да променяме устойчиво обществените нагласи. Търсим пролуки...

12 жени около слънцето: Ива

12 жени около слънцето: Ива

ЖенитеSurvivors са първата по рода си българска общност на жени, успешно излезли от връзки с насилие, подкрепящи други жени по пътя им към промяна и нов живот. Дамите, които носят титлата сървайвър таят много кураж, вяра и сила. Но за да ги отприщят и да работят в...

12 жени около слънцето: Мария

12 жени около слънцето: Мария

ЖенитеSurvivors са първата по рода си българска общност на жени, успешно излезли от връзки с насилие, подкрепящи други жени по пътя им към промяна и нов живот. Дамите, които носят титлата сървайвър таят много кураж, вяра и сила. Но за да ги отприщят и да работят в...