ЖенитеSurvivors са първата по рода си българска общност на жени, успешно излезли от връзки с насилие, подкрепящи други жени по пътя им към промяна и нов живот. Дамите, които носят титлата сървайвър таят много кураж, вяра и сила. Но за да ги отприщят и да работят в тяхна полза, им е нужна мъничко подкрепа. Ето защо, когато някоя жена се свърже с нас, тя влиза в сървайвърската група и преминава през пет професионални терапевтични сесии. Едва след това тя може да бъде истинска опора и дори ментор за друга жена, която преминава по този път. Като всеки процес, и този изисква време, но се отплаща. Тези жени съществуват, сред нас са и са неизчерпаем източник на вдъхновение. Ето защо тази година решихме да покажем лицата на някои от тях. Те са прекрасни, изключително различни, емоционални и смели. 

Нора e жената на месец май в нашата колекция от силни и вдъхновяващи дами, които ни карат да се гордеем с общността на #ЖенитеSurvivors. Всъщност, Нора премина от едва втория “випуск” на сървайвърките, в техен координатор към днешна дата. Тя е и един от авторите в проекта “Пробуждане между редовете” с няколко прекрасни микро истории . Креативна, пламенна, озаряваща – това е нашата Нора, запознайте се.

Снимка: A day to remember

 

Как се осмели да станеш част от #ЖенитеSurvivors?

 

Винаги съм вярвала и продължавам да вярвам, че когато нещо е твоя съдба, то те намира, независимо къде си се скрил и колко тъмно е там. Единственото условие е да е настъпил моментът. А и звездите винаги показват пътя.

EMPROVE беше звездата, която видях, точно когато беше най-тъмно и нямах никакъв друг ориентир.

Не бих казала, че ми е била нужна смелост, чувствах единствено НЕземното притегляне, което цялата тази женска сила ми оказа и просто следвах посоката.

Истинското осмеляване дойде по-късно, когато се оказа, че трябва да се запозная с един непознат за мен човек по време на сесиите – със себе си.

Снимка: People of Sofia

Какво се промени в теб след сесиите?

Всичко. Буквално всичко. Отвътре навън. За мен тези срещи отключиха процес, който продължава и до днес. Да се опознаеш истински, с всичките ти страхове, блокажи, да надникнеш там, където не си подозирал, че се крият отговорите на толкова много въпроси. Които дори не си си задавал преди. Сесиите бяха като компас, който ми бе даден в ръцете. Той ми показа посоката, а самото пътуване през бурята беше преживяване, в което без подкрепата на #ЖенитеSurvivors не знам как щях да се справя. Усещането за принадлежност, за подадена ръка и дълбоко разбиране от страна на общността е нещо, което не може да се опише с думи, то просто те докосва и те променя завинаги.

И накрая да усетиш след всичко преживяно, че си капитан на живота си, несравнимо е.

Вече не изпитвам страх и осъзнавам стойността си като човек, жена и личност.

 

Кое е онова, с което най-много се гордееш оттогава?

 

В личен план с пътя –  този, който извървях и с този, който тепърва ми предстои да измина. Защото благодарение на #ЖенитеSurvivors, сесиите и подкрепата от целия екип на EMPROVE осъзнах, че дори в най-тъмната нощ има светлина и всеки от нас я носи в себе си, подобно на морски фар. Процесът на лечение е свързан до голяма степен именно с това да интегрираш тъмнината и светлината в себе си, нещо като алхимия на душата.

Гордея се, че се научих да пускам, да се освобождавам, да вдигам котва от миналото и да гледам само напред.

Но най-много ме радва фактът, че всяка крачка, която всяка от нас прави, проправя път към колективно осъзнаване, разширяване на съзнанието, провокира обществен диалог за разбиване на закостенелите нагласи по темата с домашното насилие и с това дава смелост на все повече жени да търсят помощ и подкрепа, да се освобождават от токсичните си отношения и да се присъединяват към общността ни. Това е най-големият стимул и за нас самите – да трансформираме личното си преживяване в знание, което да предадем нататък.

 

12 жени около слънцето: Запознай се още с Диана, Любов,  Жени и Михаела!

Актуални постове от тази категория

Годишен отчет на фондация Emprove за 2022 г.

Годишен отчет на фондация Emprove за 2022 г.

С всяка година погледът ни върху темата с насилието се трансформира. Всеки нов случай, по който работим, и всеки отзвук от кампаниите, които сбъдваме, е светлина към нова пътека, по която поемаме, за да променяме устойчиво обществените нагласи. Търсим пролуки...

12 жени около слънцето: Ива

12 жени около слънцето: Ива

ЖенитеSurvivors са първата по рода си българска общност на жени, успешно излезли от връзки с насилие, подкрепящи други жени по пътя им към промяна и нов живот. Дамите, които носят титлата сървайвър таят много кураж, вяра и сила. Но за да ги отприщят и да работят в...

12 жени около слънцето: Мария

12 жени около слънцето: Мария

ЖенитеSurvivors са първата по рода си българска общност на жени, успешно излезли от връзки с насилие, подкрепящи други жени по пътя им към промяна и нов живот. Дамите, които носят титлата сървайвър таят много кураж, вяра и сила. Но за да ги отприщят и да работят в...