ЖенитеSurvivors са първата по рода си българска общност на жени, успешно излезли от връзки с насилие, подкрепящи други жени по пътя им към промяна и нов живот. Дамите, които носят титлата сървайвър таят много кураж, вяра и сила. Но за да ги отприщят и да работят в тяхна полза, им е нужна мъничко подкрепа. Ето защо, когато някоя жена се свърже с нас, тя влиза в сървайвърската група и преминава през пет професионални терапевтични сесии. Едва след това тя може да бъде истинска опора и дори ментор за друга жена, която преминава по този път. Като всеки процес, и този изисква време, но се отплаща. Тези жени съществуват, сред нас са и са неизчерпаем източник на вдъхновение. Ето защо тази година решихме да покажем лицата на някои от тях. Те са прекрасни, изключително различни, емоционални и смели. 

Април посвещаваме на Михаела Маркова, която не само, че откри вътрешната си сила чрез общността на сървайвърките, но вече я предава съвсем професионално чрез нейната компетенция на дипломиран психолог. Разберете повече за пътя на Мишето от самата нея: 

Как се осмели да станеш част от #ЖениSurvivors? 

Не бих казала, че е смелост, а по-скоро гордост, че съм част от #ЖенитеSurvivors. С толкова много вълшебници се запознах и бързо обикнах като свои сестри. 3 години след започването на групите, ние сме все по-голяма общност от лъчезарни, борбени, умни, красиви, дейни жени, които се подкрепяме и си помагаме с какво ли не. 

Няма да забравя вълнението, което усетих при първата ни групова среща. Слушам разказите на момичетата, чувам и усещам себе си в тях, в миг разбирам, че съм точно на мястото си и вътрешно крещях от радост. Вълнение и радост, защото вече не бях сама, чувствах се разбрана, подкрепена и в доверена среда.Тази първа среща с #ЖенитеSurvivors беше повратен момент в живота ми. Оттам започна нова страница за мен! ❤️🤟

Какво се промени за теб след сесиите? 

Първоначално се включих в Emprove с намерението да помагам на други жени, излизащи от токсични връзки. Но не знаех, че там ще намеря помощ и подкрепа и за себе си. ВЕЛИКО! 

След груповите срещи, аз се чувствах още по- силна и уверена в себе си. Виждах ясно смисъла и нуждата да се говори за проблема, да се споделя, да се борим заедно срещу стигмата и емоции като срам и вина. Усетих, че след груповите срещи, в мен се включи генератора за действие. Връщане назад нямаше. Мълчанието не беше вече опция, следваше много работа. Към ден днешен подкрепям фондацията с каквото и когато мога, защото виждам колко смисъл има зад всяка кампания и резултатите не закъсняват. Дори на един да му бъде помогнато, това е успех. 

Кое е това, с което най-много се гордееш оттогава? 

Гордея се с човека, в който се превърнах. По време на дългогодишната си токсична връзка, не осъзнавах как малко по малко съм загърбила автентичния си Аз, за да отговарям на чуждите изисквания и очаквания, за да бъда “обичана”. 

Сега знам по-ясно коя СЪМ, защо СЪМ и как да обичам себе си по-истински. Забавно и вълнуващо пътешествие, което ще продължи до края на живота ми. 

Когато си върнеш обратно крилата, полетиш и усетиш свободата, връщане назад няма! Тогава усещаш силното желание да помогнеш и на други да окрилят себе си… и го правиш с кеф и любов!

 

12 жени около слънцето: Запознай се още с Диана, Любов и Жени!

Актуални постове от тази категория

Годишен отчет на фондация Emprove за 2022 г.

Годишен отчет на фондация Emprove за 2022 г.

С всяка година погледът ни върху темата с насилието се трансформира. Всеки нов случай, по който работим, и всеки отзвук от кампаниите, които сбъдваме, е светлина към нова пътека, по която поемаме, за да променяме устойчиво обществените нагласи. Търсим пролуки...

12 жени около слънцето: Ива

12 жени около слънцето: Ива

ЖенитеSurvivors са първата по рода си българска общност на жени, успешно излезли от връзки с насилие, подкрепящи други жени по пътя им към промяна и нов живот. Дамите, които носят титлата сървайвър таят много кураж, вяра и сила. Но за да ги отприщят и да работят в...

12 жени около слънцето: Мария

12 жени около слънцето: Мария

ЖенитеSurvivors са първата по рода си българска общност на жени, успешно излезли от връзки с насилие, подкрепящи други жени по пътя им към промяна и нов живот. Дамите, които носят титлата сървайвър таят много кураж, вяра и сила. Но за да ги отприщят и да работят в...