На 21 юли депутатите от НС приеха на второ четене промени в Закона за защита от домашно насилие. Една наистина добра новина. Част от промените гласят, че лечебни заведения и юридически лица, както държавни и общински органи, които осъществяват дейност по превенция и защита от домашното насилие, ще трябва в срок до 24 часа да препращат до съответния районен съд молбата за образуване на производство по издаване на заповед за защита; вече работодателите ще имат право да откажат да наемат педофили, когато дейността им е свързана с деца; ще бъде създаден национален регистър за случаите на педофилия; разширява се кръгът на лицата, пострадали от домашно насилие, които могат да търсят защита и се предвижда създаването на Национален съвет за превенция и защита от домашното насилие към Министерски съвет /изт. БНР, Еuronews/. 

Уви, законът продължава да бъде несъвършен в подкрепата си към лицата, които се нуждаят от пълноценна защита, в т.ч. хора в интимни връзки без сключен брак. Случаите на подобни посегателства над жени от страна на партньор-насилник продължават да скандализират обществото, но осъждането в социалните мрежи и липсата на категорични мерки спрямо насилниците от страна на трите власти на държавното управление не водят до реални промени. Ето защо заедно с долупосочените организации заставаме зад мнението, че е нужна още работа по този закон. Ето и пълната позиция: 

ПОЗИЦИЯ на НПО коалиция “Заедно срещу насилието” за новия Закон за изменения и допълнения на Закона за защита от домашното насилие (ЗЗДН)

21 юли 2023 г., София                                                                                                                             

 

Уважаеми дами и господа народни представители,

Ние, долуподписаните представители на гражданския сектор, ангажирани с каузата за борба срещу домашното насилие и насилието над жени, изразяваме своето удовлетворение от приемането на новия Закон за изменения и допълнения на Закона за защита от домашното насилие (ЗЗДН) и благодарим на всички народни представители, които гласуваха в негова полза. 

Работата по приемането на промените в този закон продължава от години благодарение на колеги от НПО сектора, общественици, политици и активисти. Всеки от тях е дал своя принос за това, каузата на хилядите български деца, жени и мъже, които страдат ежедневно в своя дом, да бъде припозната от българския законотворец и той да им гарантира сигурност, защита и живот без насилие –  основно и неотменимо човешко право. През последните месеци колаборацията между гражданските организации в рамките на коалиция „Заедно срещу насилието“ и представители на двете най-големи политически групи в парламента доведе до реалната промяна, от която всички имаме нужда и показа една добра практика на сътрудничество и взаимопомощ между двата сектора. 

Изказваме своята пълна подкрепа към процеса на прилагането на промените, които приетият Закон за защита от домашното насилие води след себе си. Очакваме и ще работим за ефективна защита на пострадалите, по-тежки наказания на насилниците, реално разширяване на обхвата на мерките, създаване на единен фронт от страна на всички институции чрез синхронизация на процедурите и дейностите по превенция и борба с домашното насилие. В същото време не можем да не споделим с вас своето разочарование от отпадането на “интимните връзки” от обхвата на мерките за защита и макар да си даваме сметка за причините, не можем да се съгласим с липсата на защита към сериозна част от лицата в риск. 

Предстои много работа – по въвеждането на новите разпоредби, по изграждане на новите процедури, по създаване на нови правила и механизми. Оставаме на разположение за обсъждане и действително осъществяване на всичко, предвидено в закона, както и за бъдещото обсъждане на бъдещите действия на България по повод присъединяването на ЕС към Конвенцията на Съвета на Европа за предотвратяване и борба с насилието над жени и домашното насилие (Истанбулската конвенция). Вярваме, че дойде времето за решителни действия в посока ефективна защита от домашно насилие и насилие, основано на пола. 

 

С уважение, НПО Коалиция “Заедно срещу насилието”*:

 

 1.   Алианс за защита от насилие, основано на пола

 

 1.   Фондация “Асоциация Анимус” 

 

 1.     Фондация “Будителките”

 

 1.     Фондация П.У.Л.С

 

 1.     Български фонд за жените  

 

 1.   Българска фондация за бизнеса и правата хна човека

 

 1.   Българска платформа – Европейско женско лоби

 

 1.   Български хелзинкски комитет

 

 1.     ЛГБТИ Организация “Действие”

 

 1.   Женско сдружение “Екатерина Каравелова” 

 

 1.   Инициатива за гражданско общество- Русе

 

 1.   Клуб на жените Родопчанка 

 

 1. Народно Читалище Иван Вазов 2014

 

 1. Неформален колектив “Феминистки мобилизации”

 

 1. Орион Грид – Грижа за Лидери и Авторитети

 

 1. Първи дамски клуб за развитие на община Смолян

 

 1. Сдружение “Алтернативи”

 

 1. Сдружение “Асоциация НАЯ”

 

 1. Сдружение “Граждански инициаитиви- гр. Ловеч”

 

 1. Сдружение за подкрепа на лица с умствени затруднения

 

 1. Сдружение “Самаряни”

 

 1. Сдружение “Център Динамика”

 

 1. СНЦ “ЖАНЕТА”

 

 1. Фондация Bilitis

 

 1. Фондация Глобална инициатива в психиатрията

 

 1. Фондация “ДА – обединени срещу насилието” 

 

 1. Фондация “Дигнита”

 

 1. Фондация “Екатерина Каравелова”

 

 1. Фондация ЕМПРУУВ

 

 1. Фондация за безбрачните самотни родители в България

 

 1. Фондация За Доброто

 

 1. Фонд ИГА

 

 1. Фондация Импакт Драйв

 

 1. Фондация “Искам Бебе”

 

 1. Фондация “Лърн”

 

 1. Фондация „Окрилена“

 

 1. Фондация “Право на детство”

 

 1. Фондация “Св. Николай Чудотворец”

 

 1. Фондация “Светът на Мария”

 

 1. Фондация “Сингъл Степ”

 

 1. Фондация “Солидарност в действие”

 

 1. Фондация-“SOS- семейства в риск”

 

 1. Фондация “Три Жени”

 

 1. Фондация”Х и Д Джендър перспективи”

 

 1. Фондация “Център Отворена врата”

 

 1. Център за правна помощ-Глас в България

 

 1. Център за развитие на устойчиви общности

 

 1. Шалом- Организация на евреите в България

 

*Позицията е отворена за подписи и към нея продължават да се присъединяват още организации

 

С уважение, НПО Коалиция “Заедно срещу насилието”

 

С подкрепата на Български фонд за жените

 

Снимка: Tima Miroshnichenko

 

Актуални постове от тази категория

Празнуваме доброволчеството с номинация от ГЕРОИТЕ на доброто – Time Heroes

Празнуваме доброволчеството с номинация от ГЕРОИТЕ на доброто – Time Heroes

Фондация Emprove е номинирана в една от най-значимите награди за доброволчество у нас. И неслучайно тази награда носи името “ГЕРОИТЕ” - тя е отличие за онези хора, които са избрали да живеят живот с кауза, да даряват от личното си време и енергия за нея. Организатор...

“Илюзията за българското семейство”

“Илюзията за българското семейство”

от Ралица Христова, доброволец в Emprove Уморих се да чета новини за още жертви на домашно насилие. Уморих се да чета обяви за работа с описание: "Търсим жена с привлекателен външен вид." Уморих се да попадам на интервюта с жертви на домашно насилие със заглавие:...